Húsvéti répás kutyakeksz

 

Ha idén a Húsvéti Ünnepeket inkább otthon, családi körben tervezed, arra gondoltunk, hogy meglepünk egy jól bevált Húsvéti répás kutyakeksz recepttel. 

A tészta összeállítása semmi komoly szaktudást nem igényel. Egyszerű, csak néhány jópofa kiszúróforma kell hozzá, és a siker garantált. 🙂

Recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű vagy Graham, a másik fele finomliszt)
  • 20 dkg darált tepertő
  • 8 dkg zsiradék (vaj, margarin vagy Mangalica zsír)
    mi Mangalica zsírral csináltuk, mert ízesebb, de nem káros az egészségre
  • 2 db nagy répa lereszelve
  • 1/2 pohár tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1/2 élesztő

Sót és egyéb fűszereket ne használj, mert az a kutyáknak nem egészséges. A kutyák szeretik a natúr ízeket. 🙂

 

Elkészítés:

A répákat megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük. Ha nem darált tepertőt vettünk, ledaráljuk. Az élesztőt belekeverjük a tejfölbe.
A két fajta lisztet összekeverjük, majd a tepertőt és a zsírt összemorzsoljuk vele. Szépen eldolgozzuk a zsiradékot, hogy ne legyenek túl nagy darabok egyben. 
Beletesszük az összes hozzávalót (az élesztős tejfölt, a tojást, a reszelt répát), és egy kicsit keményebb tésztát gyúrunk belőle. 
Letakarjuk, és fél órán át meleg helyen kelesztjük.
Ez alatt előkészítjük a tepsiket. Kizsírozzuk vagy sütőpapírral kibéleljük. A formákat is előkészítjük.
A tészta egy kicsit megkel a fél óra alatt. Két részre vesszük, mert a kisebb tésztával könnyebb dolgozni.
Kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. Kiszúrjuk a kívánt formákra, tepsibe tesszük, és 200 °C-os sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A kutyánk örömmel teszteli, miután kihűlt. 🙂

Kellemes Ünnepeket kívánunk! 

 

Ha sütés közben a napsütés a természetbe csábít vagy a nyaralás tervezgetésére buzdít, érdemes egy kicsit oldalunkon körülnézni. Kiránduláshoz tippeket, kirándulóhelyeket, nyaraláshoz szuper, kutyabarát szálláshelyeket, vízpartokat találsz. 🙂