Utazás

Utazás kutyával

Tudja, hogy szívesen menne Önnel kutyája, miért ne vinné akkor magával? Azonban ahhoz, hogy kutyánkkal biztonságban és kényelmesen utazhassunk, sok mindenre oda kell figyelnünk.

Utazás előtt győződjön meg arról, hogy kutyája egészséges! Vigye el állatorvoshoz és újítsa meg az oltásait, ha szükséges. Ne felejtse el a kullancs és bolha elleni védelmet sem. Az utazása során érinthet olyan területeket, ahol más kártevők lehetnek veszélyesek kutyájára, mint otthonában. Az erdős séták után különös figyelemmel ellenőrizze, hogy nem került-e kutyájába kullancs.

Ellenőrizze kutyája „utazótáskáját”!
A következő dolgokat semmiképpen ne hagyja otthon:

  • Külföldi utazás esetén állatútlevél, belföldi utazás esetén oltási könyv
  • Buszos, vonatos, hajós vagy repülős utazás esetén a kutya menetjegye
  • Póráz, nyakörv névvel, melyen az Ön mobil száma, otthoni címe szerepel
  • Takaró, fekhely, szájkosár, zacskó
  • Kutyatáp – lehetőleg a megszokott tápja, konzerv, jutalomfalat, víz, rágócsont
  • Etető és itató tál
  • Játékok, labdák
  • Kefe, kutyasampon
  • Gyógyszerek, kötszerek, fertőtlenítő szer

Indulás előtt néhány órával már ne etesse kutyáját! A legjobb, ha reggeli utazás esetén az utazás előtti napon kap vacsorát és az utazás napján, az utazás előtt már nem eszik. Megérkezéskor is várjon néhány órát, mielőtt enni ad neki.

Indulás előtt vigye el egy nagy sétára!

Az Európai Unió országaiba való beutazást illetően 2004. július 3-tól az EU Parlament 998/2003 sz. határozata a háziállatok be- és kiutazásáról (kutya, macska, görény) érvényes. A rendelet szerint az állatokat egyedi azonosítóval (tetoválás vagy mikrochip) kell ellátni. (ISO SZABVÁNY 11784 V. 11785). Amennyiben a chip nem e szabvány szerinti, a leolvasó berendezést is vinni kell!

Általános tudnivalók, tanácsok

Utazás, kirándulás vagy sportolás megkezdése előtt 2 órával már ne adjunk enni kutyánknak.

A kutyák teste gyorsan felmelegszik, nem úgy izzadnak, mint mi, hanem testhőmérsékletüket a nyelvükön keresztül szabályozzák.

Hosszabb utakra vigyünk mindig vizet a kutyának.

Hagyja abba az edzést, ha a kutya nagyon liheg, elszíneződik a nyelve, vagy ha gyakran lefekszik.

Kirándulásnál válassza inkább a puha erdei utat vagy rétet. Kerülje az aszfaltot, a kavicsos utat és a csúszós talajt, kutyáink ugyanis nem viselnek párnázott futócipőt, mint mi.

Fontos, hogy a futás után a mancsokat ellenőrizzük, hogy nincs-e rajtuk sérülés vagy nem maradtak-e benne kis kövek.

Ha a kutyája szófogadó, akkor póráz nélkül is lehet vele kirándulni. Kivételt jelentenek ez alól a pórázköteles területek.

Biciklizéskor a pórázt soha ne kössük a kormányhoz, mert a kutya hirtelen irányváltása veszélyes lehet. A mellettünk való futást először kocogás közben tanítsuk meg a kutyának.

 

A következőkben segítséget nyújtunk a kutyák utaztatásához a különféle közlekedési eszközökön: Utazás autóval Utazás busszal Utazás vonattal Utazás repülővel