A megunhatatlan Dunakanyar

A Dunakanyar hazánk egyik leglátogatottabb régiója. Biztosan sokan jártatok már erre, megnéztétek az Esztergomi Bazilikát, felmentetek a Fellegvárba Visegrádon, sétálgattatok Szentendre barokk óvárosában, és a Dunán is hajóztatok már, bizonyára többször is.

De jártatok-e már arra négylábú barátotokkal? Ha még nem, itt az ideje, hogy felfedezd vele is ezt a gyönyörű vidéket, és bejárd vele azokat a helyeket, amelyek neki is bizonyára nagyon tetszenének. De azoknak is mindig rejteget valami újat és érdekeset ez a vidék, akik már többször jártak erre, akár kutyával is.

Ha a Dunakanyarba indulsz, jó, ha tudod, hogy ez a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, hatalmas területet foglal magába, felfedezni való van tehát bőven!

A mi kalandozásunk első állomása a Szentendrei-sziget északi csúcsánál fekvő Kisoroszi és a Szigetcsúcs volt. Kisoroszi zsákfalu, és fekvéséből adódóan páratlan természeti adottságokkal rendelkezik, ezért a Dunakanyar egyik kedvelt kirándulóhelye és nyaralófaluja.

Megközelítése is egyszerű: vagy a 11-es útról Tahiból a hídon át autóval, vagy komppal Visegrád- Szentgyörgypusztáról.

Mi két kutyával komppal keltünk át a Dunán. A jegy ára baráti, 300,- Ft/fő, a kutyáknak pedig kifejezetten az, ők ingyen utazhatnak. A Szigetcsúcs a komptól kb. 40 perces sétával érhető el, ahol a természet közeli Duna-part gazdának és kutyának igazán élvezetes. Alacsony vízállás esetén hosszan lehet sétálni a vízben. A Szigetcsúcsnál gyönyörködhetünk a Dunakanyar erdővel borított hegyeiben, és láthatjuk a Fellegvárat is Visegrádon. Kisorosziba tavasztól őszig érdemes kutyás kirándulásra indulni, de ha ennél aktívabb kikapcsolódásra vágysz, a Visegrádi-hegység is könnyen megközelíthető innen.

Szállásajánlatunk Kisorosziban a családi üzemeltetésű Rácz Fogadó. Kellemes hangulatú kis panzió, tájjellegű ételeket kínáló étteremmel.

Továbbhaladva a Dunakanyarban, Visegrád és Esztergom között, a 11-es útról balra letérve található a Búbánatvölgy, amely nevével ellentétben, nagyon kellemes útvonalat rejt a Vaskapuhoz. A Vaskapu egy 404 m magas hegy, a Maróti-hegyek legalacsonyabb tagja.

A népszerű kirándulóhely a Búbánatvölgyön keresztül kb. 2 órás sétával vagy Esztergom belvárosából autóval is megközelíthető. A hegy tetején álló turistaház teraszáról páratlan panoráma nyílik a Dunakanyarra: láthatjuk a Magyarországot Szlovákiával összekötő Mária Valéria hidat és az Esztergomi Bazilikát is.

Ha Esztergom központját elhagyjuk, Esztergom-kertvárosban, Dorog közelében találjuk a Palatinus tavat. A tónak van elkerített strandja is, de a szabad részeken megengedett a kutyaúsztatás, és együtt is fürödhetünk benne kedvencünkkel. A tó vize tiszta, környezete szép, érdemes itt néhány órát eltölteni.

Dunakanyari üdüléshez ajánljuk a Hotel Grante kutyabarát szállodát. A családias hangulatú hotel az utóbbi években kutyások egyik kedvelt helyévé vált. Ez főként a személyzet figyelmességének, vendégszeretetének köszönhető.

Ha kutyád jólléte mellett saját magad kényeztetése is fontos, válaszd a Hotel Silvanust, amely gyönyörű környezetben, lenyűgöző panorámával, wellness szolgáltatásokkal csábít Visegrád legmagasabb pontjára.

 

Örülnénk, ha Te is megosztanád velünk a Dunakanyarban szerzett élményeidet, és várjuk véleményedet akár az általunk javasolt kirándulóhelyekkel, akár a szállásokkal kapcsolatban.

Ajánlj Te is érdekes, felfedezésre váró kutyabarát helyeket!