Barangolás a Bakonyban

A Bakony felfedezését kezdhetjük a Cuha-patak völgyével. Mi is sokat hallottunk már róla, tudtuk, hogy ez a Magas-Bakony egyik legkedveltebb kirándulóhelye.

A völgy különlegessége a természeti látnivalókon és a védett növény- és állatfajokon túl az is, hogy itt fut a Győrt Veszprémmel összekötő vasútvonal, ami, ha ezt nem tudnánk, szinte fel se tűnne, mert teljesen beleolvad a környezetbe. A vasútvonal Pannonhalmán és Zircen keresztül vezet, de számunkra legérdekesebb szakasza egy megállót foglal magába, a Porva-Csesznek és Vinye állomások közötti részt. Ez a szakasz az, ahol a vonat a patakvölgyben, három alagúton és két völgyhídon keresztül halad. Sokak szerint ez Magyarország egyik legszebb fekvésű és legromantikusabb vasútvonala. Ha szeretnénk ezt kipróbálni, érdemes a menetrendet még indulás előtt alaposan tanulmányozni, mert elég ritkán járnak itt a vonatok.

Évente egyszer, általában április közepén gőzös nosztalgiavonatot is indítanak ezen a szakaszon. Ha ezt választjuk, utazásunk a romantikus vasútvonalon még különlegesebb lesz.

A Cuha-patak szurdokvölgye kb. 5 km hosszú, egyik irányba gyalog, másik irányba vonattal érdemes megtenni. Így több perspektívából megcsodálhatjuk ezt a gyönyörű tájat. Vinyén érdemes hagyni az autót, ahol nagy parkolót alakítottak ki a természetjáróknak.

A sétánk során többször keresztezzük a patakot, Kiépített hidak nincsenek, köveken és farönkökön egyensúlyozva kell átkelnünk. Ez kutyánknak kevésbé okoz gondot, ő nagy örömmel csobban minden egyes alkalommal újra és újra a vízbe. Kalandos utunk során tágabb és szűkebb szurdokvölgyben, együtt a patakkal haladunk, miközben kisebb barlangokat láthatunk és kellemesen hűs forrásvízzel frissíthetjük fel magunkat.

A következő útvonalunk talán kevésbé ismert, mégis kihagyhatatlan, ha a Bakonyban járunk. Bakonynána határából indultunk a Gaja-szurdokban a Római-fürdő vízesésig. A kék jelzésen haladva a patak fölött vezető úton gyönyörű völgyben sétáltunk kb. 2,5 km-t, így érünk el a lélegzetelállító természeti képződményhez. Az óriás sziklák között zubogó Gaja-patak látványa nagyon megkapó.

Sétánk során több kutyással találkoztunk, ez a szurdokvölgyi ösvény valóban kimeríti a tökéletes sétaútvonal fogalmát. A sűrű erdő és a völgyben csörgedező patak nyáron is kellemesen hűs, ahol izgalom és kaland vár minden hatlábon kirándulóra.

A néhány ismertetett útvonallal csak ízelítőt adtunk a Bakonyban rejlő számtalan kirándulási és túrázási lehetőségről.

Keljetek útra, fedezzék fel négylábú társaitokkal ez a csodálatos vidéket!