Börzsönyi betekintő

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Dunától északra fekvő része a Börzsöny. A hegység központi része a Magas-Börzsöny, amelynek legmagasabb csúcsa a 939 m-es Csóványos, de a második „helyezett” Magasfa is meghaladja a 900 métert. A Csóványost gerincút köti össze a Nagyhideg-heggyel és a Nagy-Inóccal. A Magasfáról tiszta időben jól látható a Magas Tátra.

A hegyvidék felfedezésére elindulhatunk a Börzsöny déli részén fekvő Királyrétről, amely a térség egyik legismertebb turisztikai központja. Innen kiindulva meghódíthatjuk akár a legmagasabb hegycsúcsokat is.

Ha Királyrétről terveztek többnapos kirándulást, ajánljuk a királyréti kis szállodát, amely fekvéséből adódóan kellemes környezetet biztosít a gondtalan pihenéshez. Étterme tradicionális jellegű ételekkel csábítja a fáradt vándorokat.

Királyrétre eljuthatunk a keskeny nyomtávú vonattal Kismarosról, amely a Morgó patak völgyében, Szokolyán keresztül érkezik ide. Menetideje 30 perc. A felnőtt jegy ára egy irányba: 600,- Ft, oda-vissza 1.000,- Ft, a kutyáért egy irányba 350 Ft-ot kell fizetni, az oda-vissza útra pedig 600,- Ft-ot. A Királyréti Kisvasút az egyik legrégebbi erdei vasút Magyarországon, a valamikor 200 km-nél is hosszabb börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala.

Mi a legutóbb a Börzsöny legmagasabb pontjának meghódítására vállalkoztunk. Az év első igazán havas napján nekivágtunk a hegynek, irány Csóványos. Királyrétről, a Szénpataki (volt Spartacus) kulcsosháztól indultunk, a II. zónás parkolóban álltunk meg, a díja 1.000,- Ft/nap. Innen több út is vezet felfelé, mi a lankásabbat választottuk a Háromhárs felé, majd visszafelé a rövidebb, de meredekebb úton jöttünk, a Foltán-kereszt érintésével. Odafelé a kék négyzeten indultunk el, ami az elején, egy rövid szakaszon, meredeken vezet felfelé, majd miután kijutunk egy szélesebb útra, lankásabban, de végig emelkedik. Sétáltunk az erdőben szélesebb és keskenyebb utakon, majd a hegygerincen. A gyönyörű természeti látvány mellett sajnos a tavaly év végi fagykárok nagy pusztítását is tapasztaltuk. A sokfelé kidőlt és letört fák, egész erdő részek pusztulása szomorú látvány volt.

A télies időjárás miatt a Csóványoson a panorámában sajnos nem igazán tudtunk gyönyörködni, viszont a mesebeli havas táj kárpótolt bennünket. A hegy tetején a régi kilátót 2014-ben felújították, így tiszta időben a Dunakanyar és Szlovákia hegyeit innen is megcsodálhatjuk.

A kutyák élvezték nagyon az utat, bár az idősebbet többször meg kellett győznünk, hogy még felfelé haladunk, nem fordulunk vissza a kellemes lejtő irányába. Inkább sportos, gyakorlottabb túrázóknak és jó kondíciójú négylábú társuknak ajánljuk az útvonalat. Szánjuk egy egész napot a Csóványos meghódítására! Mi kb. 3 óra alatt értünk fel, míg lefelé gyorsabban haladtunk és a rövidebb úton jöttünk, így ez nagyjából feleennyi időbe került. A kör teljes hossza oda-vissza kicsit több mint 8 km.

Ha csak rövidebb és könnyebb túrát szeretnénk, felmehetünk a Hegyes-tetőre, amely ugyan csak 480 m magas, mégis csodálatos kilátás nyílik a Dunakanyarra. Ennek a túrának Zebegény vagy Nagymaros lehet a kiinduló pontja, és kb. 4 km az odaút, és ugyanannyi vissza.

A Börzsöny megismeréséhez azonban nem elég egy-két nap, többször, több irányból induljunk, ha jobban meg akarjuk ismerni. Mi most a déli oldalról mutattunk be lehetőségeket, de a Börzsöny keleti részéről, Diósjenőről is hasonlóan szép útvonalakon barangolhatunk és juthatunk fel a Magas-Börzsöny legmagasabb pontjaira.

Diósjenőn figyelmetekbe ajánlunk egy vendégházat, amely közvetlenül az erdő mellett fekszik és a háztól néhány méterre indulnak a túraútvonalak. Érdemes itt eltölteni néhány napot és felfedezni a páratlan szépségű, hegyes-völgyes táj újabb és újabb arcát.

Kirándulásaink során egészen biztos, hogy több forrásra is bukkanunk, hiszen a Börzsönyben több mint 350 forrás található (néhány a legismertebbek közül: Őzike-forrás, Fehér-kúti-forráscsoport, Lovas-kút, stb.).

Hegyi sétáink, túráink során – felelősségteljes turistaként és kutyatartóként – tartsuk be a szabályokat, ne zavarjuk az erdő nyugalmát. Szabály szerint kutyánkat pórázon kell vezetni az erdőben is (ennek megszegése bírságot vonhat maga után). Ha kutyánk megfelelően képzett, megbízhatóan visszahívható és mégis szabadon szeretnénk engedni, arra mindenképpen figyeljünk, hogy legyen rajta nyakörv és biléta a telefonszámunkkal valamint láthatósági mellény. Kutyánkkal kirándulni az erőben mindig napkeltétől napnyugtáig menjünk, így nem zavarjuk a vadak nyugalmát és a vadászatot.