Budapest és környéke

Városliget
A XIV. kerületben található Városliget, a főváros egyik legnagyobb, 100 hektár kiterjedésű parkja. A Duna pesti oldalának legnagyobb zöldövezeti területe. A kirándulóközpont kikapcsolódást nyújt nagyon sok kutyás sétálónak. A Ligetben több kialakult kutyás találkozóhely található.

Naplás tó
Budapest külvárosában, a 16. kerületben található környezetvédelmi terület, ahol jókat lehet sétálni, pihenni. Kutyákkal érdemes a kis erdőn keresztül bemenni a tó másik felére, ott általában nincsenek horgászok és senkit nem zavarnak a kutyák.
Rengetegen ide járnak ki kutyával, lóval, gyalogosan és bringával, télen korcsolyával. A védelem nem csak a tóra, de annak tágabb környezetére – a Szilas-patak medrének egy szakaszára, illetve az attól délre található Cinkotai-kiserdőre – is kiterjed. A Naplás-tó valójában nem tó, hanem víztározó (Szilas-pataki tározó).

Normafa, János-hegyi Kilátó
A Normafa a Szabadság-hegyen és a János-hegyi Kilátó a Budai-hegyek talán legismertebb és legkedveltebb kirándulóhelyei. Természeti adottságai, a város közelsége, könnyű megközelíthetősége és a kiépített infrastruktúra teszik közkedveltté és egynapos kirándulások helyszínévé.
A Széchenyi-hegyen, a Gyermekvasúton lehetőség van arra, hogy az utasok kutyát szállítsanak magukkal a menetrend szerinti vonatokon. Kutya csak szájkosárral és pórázon vezetve szállítható. A kutya után a díjszabásban meghatározott kutya fuvardíjat kell fizetni. Kutyajegy csak a vonaton, a jegyvizsgálónál váltható.

Hármashatár hegy, Hűvösvölgyi repülőtér
Az Országos Kéktúra útvonal részei, kedvelt kutyás kirándulóhelyek. Több helyről meg lehet közelíteni, vagy a Szépvölgyi út tetejéről vagy a Hűvösvölgyi végállomástól érdemes elindulni, több útvonal közül választhatunk.

Hajógyári-sziget
Az Óbudai-sziget a Duna egyik szigete Budapest III. kerületének közigazgatási területén, a sziget legnagyobb része ma pihenőpark, kedvelt kutyasétáltató hely. Szabály szerint a Hajógyári-szigeten csak pórázzal sétáltathatunk kutyát, a szabályszegőket pénzbírsággal büntetik. Mindenképpen vigyünk magunkkal pórázt.

Luppa-sziget
Budakalászról lehet megközelíteni a legegyszerűbben, a komp április 2-től 7:10 és 19:10 között óránként indul a budakalászi oldalról. A kutyáknak kedvezményes jegyet kell váltani.

Omszki-tó
Budapesttől északra, Budakalász határában található a főváros környékének talán legismertebb bányatava, az Omszki-tó, mely a könnyű és gyors megközelíthetőség miatt az egyik legnépszerűbb főváros melletti, nyári kirándulóhely a felfrissülésre vágyók körében. Az Omszki tóban lehet kutyát úsztatni. Hétvégi napokon a tömeg elkerülése érdekében érdemesebb a reggeli vagy a koraesti órákban menni kutyánkkal.

Délegyházi bányatavak
Pest megye legnagyobb tórendszere Budapesttől 27 km-re található. A tavak különböző lehetőségeket kínálnak a víz szerelmeseinek: horgászat, vízi sportok (szörfözés, vízisí) és az vízi park csúszdákkal várja a vendégeket.
A tavak legnagyobb strandja a 4. tónál található, a Nomád parton. A szép, gondozott tóparttal szemben található egy kis, lakatlan sziget.
A tavakat a legegyszerűbb Délegyháza, Bugyi vagy Dunavarsány felől megközelíteni. A tóparthoz a Tavirózsa kempingen keresztül lehet jutni.
Kutyák szívesen látott vendégek ezen a területen. Sok helyet lehet találni a tavak körül, ahol a négylábú barátaink is kedvükre csobbanhatnak.

Dunakeszi
A révnél, a kompnál kutyák mellett lovakkal is találkozhatunk. A sétáló utcában legtöbb étterem kutyabarát hely, több kutyával is kedvesen fogadják a vendégeket.

Szentendrei-sziget – Kisoroszi (a sziget északi csúcsán)
Budapesttől kb. 40 percre. Megközelítés: a 11-es úton, Szentendrén és Leányfalun át, Tahitótfalun keresztül. A falu és a környező erdős-mezős vidék ideális kutyás kirándulóhely, a Dunában pedig fürödhet is kedvenced. A falu központjában található a Rácz Fogadó, amely kutyabarát étkezési és szálláslehetőséget kínál.

Lajos-forrás
Szentendrétől nem messze, a Pilis vonulatai között tör a felszínre az 587 m magas Bölcső-hegy oldalában. A forrás vize az egyik legtisztább a környéken. A Pilisben több túraútvonal is húzódik, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak kutyás kirándulásra.

Solymár
Solymár az Aranyhegyi-patak, a Budai-hegység, a Jegenye-völgy és a Pilis által közrefogott területen helyezkedik el. A kékkel jelzett túraútvonalon a solymári patak völgyében haladva érhető el a solymári vízesés. A Rózsika-forrásnál gazdik és kutyáik egyaránt felfrissülhetnek. Továbbhaladva a meredek domb tetején a Szarkavár romjaihoz jutunk.
Ez a kb. négy kilométeres túra kényelmes tempóban másfél-két óra.

Pilis – Dera-szurdok
A Pilis egyik legszebb látnivalója a patakvölgy és az azt körülvevő szurdokerdő. A Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett területén, a szurdok mélyén turistaösvények kanyarognak. A szurdok, amely az Országos Kéktúra része, Pomázról Pilisszentkereszten át érhető el. A meredek szurdokvölgyben elő-előbukkan a Dera-patak, amelyen több kis fahídon keresztül kelhetünk át.