Nyaralás a Tátrában

Vendégünk,  Dr. Bali Gábor, a következő élményekkel tért haza Szlovákiából:

„Izgalommal teli várakozással indultunk a magas Tátrába Foltos nevű, nem egészen 6 hónapos border collie kiskutyánkkal, akivel ez volt az első közös nyaralásunk. Szálláshelyünk Nagyszalókon, a Tatry Holiday egyik apartmanházában volt (https://www.utazzkutyaddal.hu/szallasok/tatry-holiday-apartmanok/). A szállással teljesen elégedettek voltunk , praktikus volt az apartmanhoz tartozó balkon, ahová kutyánknak szabad kijárása volt. (Megjegyzésként: a „H” apartman ablakai a falu főutcájára néznek, az autóforgalom miatt kissé zajosabbak a szobák.) Érkezésünk estéjén az üdülőfaluhoz tartozó étteremben vacsoráztunk. A tiltó tábla ellenére a teraszon kutyával is helyet tudtunk foglalni, bár ezt nem nézte jó szemmel az étterem személyzete.

Másnapi kirándulásunk során Stary Smokovecről felvonóval indultunk Hrebienokra, gyalogtúránk kiindulópontjára a tarpataki vízeséshez. A beszállásnál a biztonsági őr szájkosár nélkül nem engedett fel minket. Szájkosarat a bejárat melletti boltban azonnal tudtunk venni (5 Euro), melyet Foltos kutyánk a felszállásig tűrte meg magán, a kabinban viszont már nem volt elvárás a szájkosár viselése. A túraútvonalon nagy forgalomra lehet számítani, ennek ellenére az út nagyon kellemes és szép volt.

A következő napon a Dunajec folyón tutajoztunk kutyánkkal, visszafelé gyalogosan jöttünk a kiinduló állomáshoz. A folyó menti biciklis útvonal zsúfolt, javasoljuk a gyalogosoknak kiépített ösvényt, mely nem a folyóparton halad a Vörös Kolostorhoz.

Másnap kirándulásunk kiindulópontja a Csorba tó volt, innen a Skok vízeséshez mentünk. Mindannyiunk számára ez volt a leglátványosabb és legélvezetesebb túra, mely a vízesés alapjáig kutyával is könnyedén teljesíthető. A nagy melegben Foltos kutyánk a környező patak vizében könnyedén lehűtötte magát.

A következő két napot a szepességi városok bejárásával töltöttük: Jártunk Lőcsén, Késmárkon, Szepesszombaton, Nagyőrben.  Számunkra gasztronómiai, építészeti és egyéb szempontokat is figyelembe véve a legkedvesebb város Késmárk volt. A fából készült evangélikus templom megtekintése mindenkinek ajánlott, sőt, ide még kutyánkat is beengedték!

Negatív élmény: Szlovákiában kifejezetten rossz az espresso, ha lehet, capuccinot igyanak. Kiváló és mindenkinek ajánlott kávézóhely a Klee Kávéház (Kezmarok, Dr. Alexandra 17.)

Összességében egy nagyon változatos és tartalmas hetet töltöttünk a Tátrában, mely nemcsak túrázásra, hanem kisebb városi kirándulásokra is ideális helyszín. Szlovákiát nyugodt szívvel ajánljuk kirándulásra kis kedvencünkkel!”

 

Nagyon köszönjük a beszámolót!