Ősszel a Tisza-tónál

Ősszel a Tisza-tónál

Sokan úgy gondolják, hogy a tavakat csak nyáron, nagy melegben lehet igazán élvezni. Szeretnénk benneteket meggyőzni arról, hogy ezek ősszel is kiváló úti célok, különösen azok számára, akik négylábú társukkal szeretnének természet közeli élményeket gyűjteni, új helyeket felfedezni és megismerni.  A kutyák számára azért is ideális ez az évszak, mert ilyenkor mind a tavakban, mind azok környékén sokkal nagyobb szabadságot élvezhetnek, mint a nyári főszezonban.

Egy szép napsütéses októberi hétvégén utaztunk el a Tisza-tóhoz, hazánk második, Kelet-Magyarország legnagyobb tavához. A tó – eredeti nevén Kiskörei-víztározó – a Kiskörei vízlépcső által biztosított duzzasztás hatására jött létre. A Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal 1973-ban építették fel a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása érdekében.

Az azóta eltelt évtizedek alatt a területet visszahódította a természet, különleges élővilág jött létre, védett növények szaporodtak el. A 127 km2-es vízfelület, a tavon kialakított strandok, a horgászat és a számtalan vízi sportolási lehetőség évről-évre egyre több látogatót vonz.

Kelet-Magyarország legszebb természetvédelmi övezetének tartják ezt a vidéket, amelyben madárrezervátum is működik. A Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként így ez is az UNESCO Világörökség részét képezi.

A Tisza-tavat és környékét folyamatosan fejlesztik, egyre több szolgáltatás, minőségi szálláshelyek és a környékről származó alapanyagok felhasználásával készített ételek várják mindazokat, akik távol a nagyvárosok zajától, természet közeli környezetben szeretnének pihenni.

Az októberi hétvégén szálláshelyünk egy csendes kis faluban, Sarudon volt, egy parasztházban. A ház és a hozzátartozó hatalmas bekerített kert azonnal elnyerte a kutyánk tetszését. Az új szagok sokáig fogva tartották, folyamatosan azokat kereste nagy élvezettel.

A tó a háztól egy hosszabb sétával érhető el. Ha a tóhoz jutáshoz ezt a lehetőséget választjuk, élvezhetjük azt a tökéletes nyugalmat, csendet, amit ez a kis falu nyújt. Ha mégis autóba szállunk, akkor több időt tudunk a tónál tölteni, és egyszerűbben tudunk továbbmenni, hogy más helyeket is felfedezzünk. Ősszel kutyánkat már szinte bárhol beengedhetjük a vízbe, nemcsak a kijelölt helyen, hiszen ilyenkor a víz hőmérséklete már csak számára élvezhető, és jelenléte nem zavar senkit.

Ha kutyánk a pancsolás és a kirándulások során elfáradt, és egy kis pihenőt szeretnénk neki biztosítani, látogassunk el Sarudon a Mini Állatkertbe, ahol sok-sok különleges szárnyassal, házőrző malaccal, ormányos medvével és számos egyéb négylábúval ismerkedhetünk meg.

Ha a Tisza-tónál járunk, feltétlenül keressük fel Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrumot, amely interaktív módon mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeit és élővilágát. A látogatóközpontban megnézhetjük Európa legnagyobb édesvizű akvárium-rendszerét. A főépület körül hatalmas szabadidőpark várja vendégeit. Különösen érdekes lehet ez gyerekek számára..

Ha Te is kedvet kaptál a Tisza-tó megismerésére vagy már jártál ott, és újra felkeresnéd, szívesen segítünk ötletekkel és szálláshely-ajánlatokkal. Kérj személyre szabott ajánlatot az Ajánlatkérés gomb segítségével vagy keress bennünket a Facebookon. Gyakorlott utazóként örömmel segítünk, hogy Te és négylábú társad „kutyajó” élményekkel gazdagodjon az év minden szakában.