Utazás autóval

A kutyák többsége kifejezetten szeret autózni és élvezi az utazást.

A kutyatulajdonosok legkedveltebb közlekedési eszköze az autó, mert kellő önállóságot és rugalmasságot ad az utazás során. Bármikor megállhatunk egy kisebb sétára.

A legtöbb kutyát már kölyökkorától kezdve hozzászoktatják az autózáshoz, élvezik is az utazást, így ez egy hosszabb út során sem jelent akadályt.

Azonban az autózáshoz nem hozzászokott kutyák nem mindig viselik ezt jól.

Amennyiben kutyája fél az autótól, lassan kell hozzászoktatnia ehhez. A kutyának először az álló autóban kell otthon éreznie magát, majd először kisebb utakra vigyük. Legjobb, ha ketten viszik a kutyát, ekkor egyikük foglalkozhat a kutyával, másikuk a vezetéssel. Hogy jobban megszokja az autót, vacsoráját adhatjuk neki az álló autóban is. Így jó élménye fűződik majd az autóhoz.

Ha kutyája gyomra az autózást nehezen bírja és hányingere támad, állatorvosától kérhet gyógyszert ennek megelőzésére.

Amennyiben kutyánkat már hosszabb utakra is magunkkal tudjuk vinni, legyünk figyelemmel arra, hogy mire van szüksége az utazás során, nehogy a nyaralás rémálommá váljon számára.

A kutya helye az autóban

Minden országban előírás, hogy a szállítandó tárgyakat és csomagokat, ide tartoznak a háziállatok is, biztonságosan kell az autóban elhelyezni. Több országban, pl. Olaszországban vagy Spanyolországban ellenőrizhetik is ezt, és ha nem találják megfelelőnek az elhelyezést, büntetést is kiszabhatnak.

A kutyát legjobb, ha a leválasztott hátsó részben, boxban vagy a hátsó ülésen szállítja. Nagyobb kutyákat könnyen be lehet kötni a speciálisan kutyák számára készült biztonsági övvel is. Ezzel megelőzhetők olyan balesetek, amikor a vezetőnek hirtelen kell fékeznie, vagy más, váratlan esemény (pl. szembejövő gyors autó stb.) megijeszti a kutyát és a vezető nyakába esik, akaratlanul is megzavarva őt.

Csak egy példa: ha 70 km/h-s sebességről hirtelen kell lefékeznie, egy 15 kg súlyú kutyára, ha nincs bekötve, bárminek esik, 1000 kg-nak megfelelő ütés hárul (1 tonna!). (Ezt könnyen kiszámolhatja saját kutyájára, súly x sebesség.) Így egy ilyen fékezés, egy nem bekötött kutya esetén akár halálos is lehet! Óvja kutyáját és rögzítse megfelelően!

Ha kutyáját az autóban boxban szeretné szállítani, szoktassa hozzá az utazás előtt még otthon. Tegye a kutya megszokott helyére, esetleg tegye bele a fekhelyét is. Ne kényszerítse bele, mert ezt a későbbiekben soha nem fogja elfelejteni és nem akar majd szívesen bemenni a boxba. Amikor már megszokta a boxot és abban utazhat, a kutyának az az érzése lesz, hogy az otthoni kényelmet az útra is magával viheti. Így szívesen fog utazni.

Utazás közben a kutya szívesen kidugja a fejét a nyitott ablakon, de az állandó menetszél kötőhártya-gyulladást vagy külső hallójárat-gyulladást okozhat. Mindezek mellett még az a veszély is fenyeget, hogy az állat megijedhet valamitől és kiugrik az ablakon.

Ki- és beszállás

Az autóban gyakran utazó kutyának meg kell tanulnia a be- és kiszállást. Azon az ajtón át engedjük közlekedni őket, amelyik a járda felől van. Beszálláskor a kutya legyen mindig az első, utána következzenek a csomagok és a többi utazó. Kiszálláskor mindez fordítva történjen, elsőnek az utazó emberek és a csomagok, legutoljára a kutya hagyja el a kocsit (nehogy a kutya pakolás közben valahova elszökjön). Ha utazás közben kell dolgát végeznie az állatnak, olyan helyre álljon meg, ahol nyugodt körülmények között intézheti el, és erre a kis időre is feltétlen tartsa kutyáját pórázon. Közvetlenül az útnak indulás előtt az esetleges rosszullét megelőzése érdekében az a leghelyesebb, ha a kutyának már nem ad enni.

Hosszabb menetidővel tervezzen!

Kutyás utazás során mindig hosszabb menetidővel számoljunk. Ne siessünk! Tervezzen hosszabb szüneteket, hosszabb sétákat, esetleg hosszabb út során szálljon meg út közben. Ezzel nem csak a kutyájának, de saját magának és a többi utasnak is kedvez. Egy játék vagy egy séta mindig jobb, mint egy gyors megálló.

2-3 óránként álljon meg, hogy kutyája kinyújtózhasson. Rövidebb megállók során, nyilvános helyeken, parkolókban mindig tegye pórázra kutyáját. Legyen tekintettel a többi utazóra! Lehet, hogy ők nem olyan kutyabarátok, mint Ön.

Ha nyáron a nagy melegben utazik, kerülje a közlekedési dugókat! Ha közlekedési dugóba kerül az autópályán, a legközelebbi kijáraton hagyja el az autópályát és iktasson be egy sétát!

Ilyenkor az autó nagyon gyorsan átmelegszik és a kutyák sokkal nehezebben bírják a meleget, mint mi, mert ők nem tudnak izzadni.

Mielőtt elindulna, bizonyosodjon meg arról, hogy a légkondicionálás jól működik autójában! Használja a légkondicionálást az út során!

Sose hagyja kutyáját őrizetlenül az autóban!

A mai autók már légmentesen zárnak, így, ha kutyánkat a bezárt autóban hagyjuk, fennáll a veszélye annak, hogy nem jutnak elég levegőhöz vagy túlzottan felmelegszik az autó és azt nem bírják. Ha muszáj bent hagynia kutyáját az autóban, csak nagyon rövid időre tegye és húzza le az ablakot annyira, hogy biztosítsa a megfelelő légáramlást, de kutyája még ne tudjon kiugrani az autóból. Ha van rá módja, kérje meg a parkoló őrt, hogy nézzen rá autójára gyakrabban.

Sose álljon a tűző napra!! Még árnyékban is nagyon hamar felmelegszik az autó és az árnyék is hamar tovább megy. A kutyák a 40°C-os hőmérsékletet maximum 15 percig viselik el.

Fontos, hogy a legrövidebb útra is vigyen magával elegendő friss vizet!

Az autós utazásra mindenképpen vigyen magával friss vizet. Megállásokkor töltse újra az üveget friss vízzel. A lihegés következtében kutyánk hamar megszomjazik.

Ételt ne adjon se 4 órával utazás előtt, se az utazás alatt kutyájának. Ezzel elkerülheti az esetleges rosszullétet. Gondoljon arra, hogy a vadon élő kutyák van, hogy egy hétig sem jutnak táplálékhoz. Ez a kis böjt nem fog megártani egy kutyának sem.

Kivételt tehet abban az esetben, ha hegyi utakon megy, és kutyája nagyon liheg vagy ásítozik. Ekkor adjon valami kis rágócsontot neki, a nyeléssel tudja a nyomást a fülében kiegyenlíteni.