Beutazási szabályok kutyával

Beutazási szabályok kutyával

Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország

Az Európai Unió tagállamaiba történő beutazáshoz szükséges az EU-állatútlevél, amely tartalmazza a kutya adatait, a tulajdonos nevét és címét és igazolja a veszettség elleni védőoltás tényét. Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint, ennyi idő szükséges a védettség kialakulásához.

A tulajdonos köteles kutyáját ISO chip-azonosítóval elláttatni. Ezt állatorvos végzi.

Az utazásra legfeljebb 5 kutyát vihetünk magunkkal.

A 3 hónaposnál fiatalabb kölyökkutyának még nem kell oltással rendelkeznie, de az EU-útlevél szükséges, és a kölyökkutya legyen chippel vagy tetoválással ellátva.

Igazolni kell továbbá, hogy a kutya születésétől fogva azon a helyen élt, ahol született, és nem került vadon élő állatok közelébe, ahol veszettséggel történő fertőzés veszélyének lett volna kitéve (ezt az állatorvosnak kell igazolnia).

Amennyiben a kölyökkutya az anyjával utazik, mert még szopik, akkor az anyának kell a beutazási szabályoknak megfelelni.

Horvátország

2013. július 1. óta Horvátország az Európai Unió tagja. A horvát uniós csatlakozással megszűnt a vámellenőrzés, azonban személyi igazolvány vagy útlevél ellenőrzés még van a határon, mert a schengeni övezetnek egyelőre nem tagja Horvátország.

A konzuli szolgálat tájékoztatója szerint a háziállatok bevitelére az uniós előírások érvényesek.

A házi kedvencek ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően (a tulajdonos turistaútja során, háziállatok kiállításán történő részvétel céljából és hasonlók) a háziállatnak rendelkeznie kell az uniós előírások szerinti útlevéllel, oltási könyvvel és mikrocsippel. Előzetes vérvizsgálatra továbbra sincs szükség. A tulajdonosnak rendelkeznie kell oltási könyvvel, melyben az állat azonosító adatai és azonosító jelei fel vannak tüntetve. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal korábban kellett megtörténnie.

Veszélyes kutyafajták bevitele Horvátországba

Horvátországban a veszélyes kutyafajtákról szóló szabályzat (horvát hivatalos közlöny “Narodne novine” 117/2008. szám) értelmében minden terrier fajtájú bull típusú kutya és ezek keveréke veszélyes kutyának minősül. A veszélyes fajtának minősített kutyákat Horvátországba tilos bevinni vagy azokat az országon átvinni, például átutazás során.

Ez alól kivételt képeznek az ellenőrzött tenyészetből származó terrier fajtájú bull típusú kutyák – staffordshire bullterrier, amerikai staffordshire terrier, bullterrier és mini bullterrier – melyeknek a Horvátországba történő bevitele során rendelkezniük kell a Magyar Kinológiai Szövetség által kiállított törzskönyvvel, illetve állat útlevéllel, oltási könyvvel és mikrocsippel.

 

Póráz és szájkosár használata országonként

Ausztriában ezt nem országosan, hanem településekként szabályozzák.

Bécsben pl. kötelező a póráz minden nyilvános parkban. A pórázt és a szájkosarat használni kell minden nyilvános helyen (tömegközlekedési eszközön, utcán, házak körül, stb.). Ajánlatos tehát a pórázt és a szájkosarat mindig magunkkal vinni, hogy szükség esetén használhassuk.

Ausztriában a legtöbb bevásárlóközpontba pórázon beengedik a kutyákat.

Pontos tájékoztatást az adott hely települési önkormányzatától vagy a tartózkodási helyen lévő turisztikai hivataltól kaphatunk.

Szlovákiában tömegközlekedési eszközökön kötelező a póráz és a szájkosár is. Vonaton féláron utazik a kutya, de a fülkében velünk utazók hozzájárulása szükséges, ahhoz, hogy kutyánk velünk utazhasson.

A Magas Tátra Nemzeti Parkban nem megengedett a kutya. A hegyekben azonban olyan kevés ember él, hogy a póráz nélküli kutya senkit nem zavar a túráink során. A vadon élő állatok miatt azonban fontos, hogy a kutya minden szituációban behívható legyen.

Szlovákiában még nem elterjedt, hogy éttermekbe kutyát vigyünk, és nem is megengedett. Esetleg néhány esetben tehetnek kivételt.

Horvátországban az utcákon és a strandok közelében kötelező a póráz használata. Napozás kutyánkkal a kijelölt strandoktól legalább 100 méterre lehetséges. A vad öblökben lehetősége van a kedvencünknek is lubickolni.

Amennyiben a kutya bevihető az szálláshelyre, nem jelenti automatikusan azt, hogy a medencéknél vagy a kertben is tartózkodhatnak. Ugyanez vonatkozik az éttermekre, illetve a vendéglátóhelyekre. A póráz használata több esetben követelmény lehet. A medencében a kutyusok fürdőzése szigorúan tilos.

Tömegközlekedési eszközökön minden kutyának kötelező a póráz.

Éttermekbe általában be lehet vinni a kutyákat.

Szlovéniában kötelező a póráz használata mind a városokban, mind a természetben.

Olyan háziállatok esetében, melyek olyan országokból utaznak be Szlovéniába, ahol magas a veszettség-fertőzöttség, kötelező a vérvizsgálat 1 hónappal a veszettség elleni oltás beadása után és 3 hónappal a hazautazás időpontja előtt.

Magyarországra nem vihetők be az ún. veszélyes kutyák, mint pl. Bullterrier, Pitbull Amerikai Staffordshire Terrier, Staffordshire Bullterrier, Bullmastiff, Tosa-Inu, Argentin Dog, Bordói Dog, Fila Brasiliero, Bandog valamint ezek kereszteződései.

Nyilvános helyeken kötelező a póráz, tömegközlekedési eszközökön pedig a szájkosár is.

A Balatonban és a Velencei-tóban kizárólag az erre kijelölt strandokon szabad a kutyákat úsztatni. 

Információink a jelenleg országonként rendelkezésre álló tájékoztatáson alapulnak. Igyekeztünk a legaktuálisabb információkat megismerni és megjelentetni. Az időközbeni változásokat igyekszünk nyomon követni és honlapunkon frissíteni.

A megjelent információk valóságtartalmáért és aktualitásáért azonban nem tudunk felelősséget vállalni.